simon68
Administrator

Oświęcim
RN22,SX450,dzik
Liczba postów: 2,728
Reputacja:
9
|
RE: czerwona lampa alladyna .....
może nie koniecznie zawór, sam oring na zaworze może być rozwiązaniem.... ja zmieniałem wszystko...
i dodam że wcześniej nawet przy 190 km/h potrafił zaświecić...
szybkie drogi są dla szybkich motocykli, szybkie zakręty dla szybkich motocyklistów....
na chuj koni kupa jak kierowca dupa.........
GAZU PIZDO..........
a w garażu dzik-RN12, RN22,KTMSX450,KTM790ADVR
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2020-06-08, 12:20 AM przez simon68.)
|
|
| 2020-06-08, 12:18 AM |
|
simon68
Administrator

Oświęcim
RN22,SX450,dzik
Reputacja:
9
|
(2020-07-18, 05:13 PM)SASZA763 napisał(a): (2020-06-08, 12:18 AM)simon68 napisał(a): może nie koniecznie zawór, sam oring na zaworze może być rozwiązaniem.... ja zmieniałem wszystko...
i dodam że wcześniej nawet przy 190 km/h potrafił zaświecić...
I faktycznie simon po wymianie tego zaworu i oringu już lampka oleju ci się nie zapala?.Bo mi dziś 3 razy sie zapaliła i myślałem że oszaleje bo mi znajomi odjechali 
przedtem pomimo pełnego oczka świeciła się przy długo utrzymywanej prędkości 200
teraz długie 299 dopiero zaświeca....
jest różnica w uj...
można powiedzieć że wymiana powróciła do stanu pierwotnego jak każda erka....
szybkie drogi są dla szybkich motocykli, szybkie zakręty dla szybkich motocyklistów....
GAZU PIZDO..........
|
|
| 2020-07-18, 07:31 PM |
|
Robot
ja tu tylko sprzątam ;P

Szczecin
RN22
Liczba postów: 400
Reputacja:
11
|
czerwona lampa alladyna .....
Z tego co przeczytałem Szymek to nie ma się czym martwić(zdjęcie poniżej) - oczywiście nie każdy przypadek musi być taki sam (rozmawialiśmy o tym )
Zza oceanem dużo osób ma lub miało ten problem, nawet w modelach starszych i nie tylko przy pałowaniu(można natrafić na e-maile i odpowiedzi serwisów Yamaha w tej sprawie)... dlatego myślę :
że szuka się od najprostszych rzeczy :
- czujnik poziomu oleju(coś musi z nim być , pewnie się kleszczy i nie odbija po małym opóźnieniu - wtedy komp rejestruje błąd i wywala tą kontrolkę na parę sekund)
- lub instalacja(mało prawdopodobne) - styk i nie wiem co tam jeszcze jest po drodze..
- Najwięcej Panowie o stanie silnika mówi pomiar ciśnienia także pompy, zaworów i rotoru nawet nie wymieniam bo zakładam że każdy swój rozum ma i to sobie sprawdził tak jak podaje Yamaha dla danego modelu.
Jeśli chodzi o przelewanie oleju to też nie jest zbyt dobry pomysł ponieważ rośnie ciśnienie w komorze silnika co jest bardzo szkodliwe(pewnie się też pieni [emoji3])- oczywiście setka czy dwie nic nie powinny wyrządzić silnikowi ale więcej już tak, to nie jest lekarstwo na tą kontrolkę.. - nie wiem... może na jazdę na kole z 5km z tym to tak...
Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka
|
|
| 2020-10-05, 08:16 PM |
|
A.S.
HULK

śląsk
K8 + K63 2021
Liczba postów: 3,210
Reputacja:
22
|
Nie ma co wyważać otwartych drzwi ..
Szymon ZNALAZŁ problem i chwała mu za to .. ja już 3 erłany wyleczyłem z mrugania + PIENIENIA oliwy sakramencko ( ostatni przypadek ) gdzie po chwili pracy olej wyglądał jak pół na pół z wodą ..
Wymieniony zawór z o-ringiem i po temacie ...
Można zaklinać rzeczywistość .. tylko po co ?  ..
|
|
| 2020-10-06, 02:39 PM |
|
simon68
Administrator

Oświęcim
RN22,SX450,dzik
Reputacja:
9
|
(2020-10-06, 02:39 PM)A.S. napisał(a): Nie ma co wyważać otwartych drzwi ..
Szymon ZNALAZŁ problem i chwała mu za to .. ja już 3 erłany wyleczyłem z mrugania + PIENIENIA oliwy sakramencko ( ostatni przypadek ) gdzie po chwili pracy olej wyglądał jak pół na pół z wodą ..
Wymieniony zawór z o-ringiem i po temacie ...
Można zaklinać rzeczywistość .. tylko po co ? ..
ja dodam tyle,
jak zamruga chociaż raz to od razu pacjent na stół, bo nie leczona może tylko pogarszać sprawę i potem sam oring nie wystarczy, tylko cza jeszcze panewy robić, tak co by doszczelnić silnik i ten zasrany zawór co się otwiera przy 7bar, nie cisnął za dużo oliwy na górę pieca....
i dodam że czujnik ciśnienia to podstawa, ale w obecnej sytuacji przekonuje się że ten na 0,5 bar ciśnienia trochę mało, i u mnie będzie taki wynalazek....
ps.
Roboto też już się pomału przekonuje.... wczoraj chyba z godzinę przez telefon gadaliśmy....
a i przed lifty są bardziej narażone....
GAZU PIZDO..........
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2020-10-06, 02:52 PM przez simon68.)
|
|
| 2020-10-06, 02:50 PM |
|
simon68
Administrator

Oświęcim
RN22,SX450,dzik
Reputacja:
9
|
(2020-10-06, 08:53 PM)romuald napisał(a): Szymuś narysuj mi jak ten oring jebany wymienić, mam pare kluczy czynastke i dyche ... styknie ?
Romcio jak dla Ciebie to Ci to opierdole przy najbliższym spożywaniu bimbru R1
tyle że póki co RN22 jest tak prześwietlana, RN12 wymaga potestowania czy to ten sam problem, ale jest taka szansa na 90%...
i w RN12 zdaża się to zadziej, ale teraz widzę że w 12 i 19 zawór otwiera się przy 6 bar w 22 przy 7....
GAZU PIZDO..........
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2020-10-06, 11:03 PM przez simon68.)
|
|
| 2020-10-06, 11:00 PM |
|
simon68
Administrator

Oświęcim
RN22,SX450,dzik
Reputacja:
9
|
(2020-10-07, 11:09 AM)yamaharn2222 napisał(a): Czytając tę wszystkie wypowiedzi to sie zastanawiam czy w ogóle jest cos dobrze zaprojektowane w rn22 oprócz napinacza, upg,kosza,rozrusznika,gładźi cylindrów,czujnika i oringu itd.???
podejrzewam, że jakbyśmy sobie kupili po hundzie, kawie itd...
i jako szperacze i maniaki rozkminek to też by się coś znaszło....
takie czasy, że trzeba umilić życie użytkownikom....
do tego zacytuje tekst Robota z pogaduch przez telefon, te motocykle inaczej by działały jak by były użytkowane zgodnie z przeznaczeniem, czyli 15-20 minut sesji godzina odpoczynku itd.... a nie autostrada i palnik przez 5 godzin, lub
od świateł do świateł, i przegrzewanie pieca w korku.....
patrz małą wydajność pompy olejowej na wolnych obrotach.... bo to nie ma stać na światłach ino zapieradalać po torze ...
GAZU PIZDO..........
|
|
| 2020-10-07, 12:09 PM |
|