przednie zawieszenie - uszczelniacze
Autor Wiadomość
martinflash Offline
Młody
**

okolice Gorzowa Wlkp
Yamaha R1 RN22

Liczba postów: 22
Reputacja: 0
przednie zawieszenie - uszczelniacze
Czy łatwo wymienić uszczelniacze w przednim zawieszeniu? Poci mi się lewy lag i widać trochę oleju. Co będzie jak cały olej wyleci a ja wciąż będę w trasie?
[Obrazek: r1lag.jpg]
2018-06-10, 06:05 PM
Szukaj Odpowiedz cytując ten post
simon68 Offline
Administrator

Oświęcim
RN22,SX450,dzik

Liczba postów: 2,668
Reputacja: 9
RE: przednie zawieszenie - uszczelniacze
(2018-06-10, 06:05 PM)martinflash napisał(a): Czy łatwo wymienić uszczelniacze w przednim zawieszeniu? Poci mi się lewy lag i widać trochę oleju. Co będzie jak cały olej wyleci a ja wciąż będę w trasie?
jak masz trochę pojęcia o mechanice to zrobisz to sam, tyle ze polecam pierw przeczytać w manualu co i jak, 
uszczelniacze bierz od razu pyłowe i olejowe do zmiany z firmy Ariete, olej lej Liqui Moly fork 10W Medium

szybkie drogi są dla szybkich motocykli, szybkie zakręty dla szybkich motocyklistów....
na chuj koni kupa jak kierowca dupa.........
GAZU PIZDO..........

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2018-06-10, 06:14 PM przez simon68.)
2018-06-10, 06:12 PM
Kamool Offline
Użytkownik

Liczba postów: 445
Reputacja: 1
Jeśli chodzi o robotę to jeśli nie masz odpowiednich narzędzi to weź sobie drugą osobę do pomocy. Chodzi głównie o ściśnięcie sprężyn żeby można było wykręcić górę. Ja do tego użyłem kleszczy z odpowiednio wygiętą rączką - rączkę zakładasz na taki cusik i druga osoba praktycznie na tym się wiesza, a Ty w tym czasie próbujesz wsmyknąć płaski klucz na nakrętkę żeby móc wszystko rozkręcić Red_icon_smile Przy wyjmowaniu uszczelniaczy podgrzej delikatnie rurę - dosłownie 5 sekund opalarką. Uważaj na gniazda żeby ich nie poharatać .

Zapamiętaj kolejność podkładek itp i nie zapomnij o tej co jest pod uszczelniaczem.

Co do uszczelniaczy to jeśli masz przeciw-pyłowe w dobrym stanie to moim zdaniem nie ma sensu ich wymieniać, wtedy lecisz do sklepu z łożyskami i uszczelniaczami ze starym uszczelniaczem (jeśli są na nim wymiary to dobrze, jeśli nie to poszukaj w internecie żeby mieć pewność z tym co pomierzą Red_icon_smile), prosisz o corteco i kupujesz uszczelniacze po 10-20zł za sztukę - izi.

Potem przy składaniu gdy będziesz zakładał uszczelniacz na rurę chromowaną to nałóż na nią reklamówkę, worek, lub cokolwiek cienkiego żeby osłonić ostre krawędzie (to samo tyczy się otworów w tej rurze).

I na koniec - DOKŁADNIE ODMIERZ ILOŚĆ OLEJU! Jak wlejesz za dużo to bardzo szybko możesz mieć znowu lagi do roboty Red_icon_wink

Nie zniechęcaj się - tutaj wygląda to strasznie, ale jak już zrobisz jedną lagę, to drugą robisz w ciągu godziny (licząc czyszczenie, dokładne wypompowanie, pomiary), a kolejne już coraz mniej Red_icon_wink

Pamiętaj, że trzeba lagi odpowietrzyć podczas zalewania.

Uważaj na pręcik który jest w takim małym otworze w tej części co jeździ góra-dół (Tak.. fachowe nazwy).

Co do oleju to moim zdaniem jednak zalać coś mniej lepkiego, jak 7,5W lub nawet 5W, bo olej wtedy łatwiej przepływa przez zaworki i pracuje jak fabryka chciała.

Luzuj majty i do boju Red_icon_smile

Aha.. Jak wyleci cały olej to nic. Tylko zawias nie będzie pracował tak jak powinien, i może dojść do zatarcia panewek, rury itd Red_icon_wink Najprościej mówiąc - znacznie przyspieszy to proces zużywania.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2018-06-10, 07:23 PM przez Kamool.)
2018-06-10, 07:22 PM
simon68 Offline
Administrator

Oświęcim
RN22,SX450,dzik

Liczba postów: 2,668
Reputacja: 9
Kamool przypakuj to nie cza drugiej osoby  Red_icon_tongue2

szybkie drogi są dla szybkich motocykli, szybkie zakręty dla szybkich motocyklistów....
na chuj koni kupa jak kierowca dupa.........
GAZU PIZDO..........

2018-06-10, 07:25 PM
Kamool Offline
Użytkownik

Przypakuj, przytyj, jeden pierun - można się na tym powiesić - ale z drugą osobą wygodniej, bo więcej rąk. On ściska sprężynę, Ty tylko operujesz płaskim

Jeszcze o uszczelniaczach - ma znaczenie którą stroną założysz w stronę oleju, więc zwróć na to uwagę
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2018-06-10, 07:29 PM przez Kamool.)
2018-06-10, 07:26 PM
A.S. Offline
HULK

śląsk
K8 + K63 2021

Liczba postów: 3,210
Reputacja: 22
No .. tak .. róbta tak dalej a długo pochodzi ..
Żeby dobrze wyczyścić lagę w RN22 to trzeba odkręcić kardzridż .. NIE MIERZY SIĘ ILOŚCI OLEJU tylko POZIOM !!!!! Odpowietrzenie to proces skomplikowany, zwykłe machanie sztycą nie odpowietrza lagi do końca ...
Zbyt duża ilość oleju nic nie zniszczy, laga nie będzie pracować w pełnym zakresie, za to zbyt mała lub brak zniszczy lagę bardzo szybko ..
Potrzebne są odpowiednie narzędzia bo każdy opiłek aluminium ( po wpychaniu klucza pod korek na przykład ) robi tam burdel kosmiczny .. Lagi po takim serwisie miał właśnie Ś.P. Zelo .... MASAKRA tam była .. masakra ...
Jeśli ktoś pyta jak to rozebrać to absolutnie nie powinien tego ruszać SAM !!! Pierwszy raz powinien to zrobić z kimś doświadczonym kto ma do tego narzędzia ...
Uszczelniacze ja biorę w Yamasze .. ori spokojnie idzie dostać za 40-45 zł sztuka ..
2018-06-10, 08:44 PM
martinflash Offline
Młody
**

okolice Gorzowa Wlkp
Yamaha R1 RN22

zobaczcie jak w UK to robiąRed_icon_smile
2018-06-10, 09:18 PM
martinflash Offline
Młody
**

okolice Gorzowa Wlkp
Yamaha R1 RN22

w USA też

2018-06-10, 09:28 PM
Kamool Offline
Użytkownik

Przecież nie została tu podana kompletna instrukcja serwisu zawieszenia, tylko skupiłem się moim zdaniem na najbardziej newralgicznych punktach, rozkręcenie lagi żeby ją całą wyczyścić nie jest skomplikowane.

Oczywiście nie chodziło o ilość oleju wlaną do lagi, tylko o ilość oleju która zostanie w ladze, poprzez mierzenie od poziomu rury.
2018-06-10, 09:42 PM
A.S. Offline
HULK

śląsk
K8 + K63 2021

A jak odkręcasz wkład kardridża w RN22 ??
2018-06-11, 12:14 PM
Kamool Offline
Użytkownik

Takim prętem z 4 ząbkami
2018-06-11, 02:48 PM
A.S. Offline
HULK

śląsk
K8 + K63 2021

Nooo .. i tego raczej kolega nie odkręci śrubokrętem ... Jeśli ktoś szuka w internecie "naprawiacza" uszczelniaczy to niech tą robotę zostawi mniej wierzącym w cuda Red_icon_wink ..
Mi tam wsio ryba .. niech każdy robi jak uważa .. ale przeszedłem tą drogę i to co zniszczyłem robiąc różne rzeczy nie mając pojęcia za to uważając że wszystko zrobię - to były konkretne pieniądze i tego chce oszczędzić ludziom pytającym jak w poście na samej górze Red_icon_wink ..
2018-06-11, 08:51 PM
martinflash Offline
Młody
**

okolice Gorzowa Wlkp
Yamaha R1 RN22

Video  RE: przednie zawieszenie - uszczelniacze
tymczasowo tak naprawiłem

2018-06-20, 10:02 AM