Lampa Alladyna czyli kontrolka oleju w R1 RN22
Autor Wiadomość
dawid.g Offline
Młody
**

Liczba postów: 12
Reputacja: 0
Lampa Alladyna czyli kontrolka oleju w R1 RN22
Cześć.
Sytuacja wygląda następująco:
Jakiś miesiąc temu wymieniłem komplet sprzęgła, kosz zewnętrzny, wewnętrzny i całą resztę w swojej R1 RN22. Sprzęgło złożyłem według serwisowki i nie odpalałem motocykla. Postanowiłem przy okazji też zmienić olej, pech chciał że ukręciłem gwint od śruby spustowej. By uniknąć kupna nowej miski oddałem ją do tokarza, zrobił mi nowy większy otwór. Musiałem zdjąć kolektory oraz czujnik poziomu oleju. Czujnik wisiał przez dwa dni z odsłoniętą dolną częścią silnika ale zawinięty w folię tak jak i cała reszta silnika na zewnątrz. Po odbiorze od tokarza wszystko poskładałem, dałem nowe uszczelki miski olejowej oraz samego czujnika. Po czym udałem się na jazdę testową. Po przejechaniu 500 metrów odpaliła mi się czerwona kontrolka oleju na 10 sekund i znikła. Zatrzymałem się i sprawdziłem czy nigdzie nie ucieka olej - cały spod silnika był suchy. Pojechałem dalej. Przez kolejne 500 km zero problemów, silnik po wymianie sprzęgła chodził ciszej a ja nie odczułem innych zmian w przyspieszaniu czy wolnych obrotach.
Teraz, po 3 tygodniach od całej sytuacji kontrolka oleju zaczęła znów się wyświetlać w randomowych momentach podczas jazdy. Czasami przy większym dodaniu gazu a niekiedy przy normalnej jeździe. Gasnie w randomowych momentach, raz za 15 sekund a coraz częściej muszę zjeżdżać na pobocze by zgasić i ponownie odpalić motocykl by jej nie było. 
Dodatkowe informacje:
-Olej jest w normie, w oczku idealnie przed stanem maksymalnym.
-Czujnik stanu oleju czyściłem szmatką i WD-40 przed wsadzeniem do miski.
-Pompa oleju chodzi (inaczej dawno zatarł bym silnik) prawidłowo, nie dotykałem jej przy montażu sprzęgła (oczywiście oprócz zębatki i łańcucha)
-Mam wrażenie że motocykl grzeje się odrobinę szybciej niż zawsze - może to tylko kwestia dość ciepłej pogody.
-Przebieg motocykla: 31 tys km, 2012 rok.
Zgaduje że jest to albo ten wyżej wymieniony czujnik lub pompa oleju, szukam jakichkolwiek wskazówek przed tym zanim stanie się tragedia.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2026-06-09, 02:35 PM przez dawid.g.)
2026-06-09, 02:31 PM
Szukaj Odpowiedz cytując ten post
simon68 Offline
Administrator

Oświęcim
RN22,SX450,dzik

Liczba postów: 2,766
Reputacja: 9
RE: Lampa Alladyna czyli kontrolka oleju w R1 RN22
U Ciebie może być trochę inaczyj niż normalne problemy, potrzebuję troche więcej danych.
Zapalanie się lampki sprawdź przy jakich obrotach to się dzieje i czy stosunkowo długo te obroty są, czyli np 2 bieg i non top jazda 10000 albo 12000 rpm, lub np 6 bieg autobana i też te 10000 czy tam więcej w dłuższym czasie, i jak sie zaświeci lampka od razu sprzegło, to po jakim czasie zgaśnie.
od tego trzeba zacząć a potem sie zobaczy.

szybkie drogi są dla szybkich motocykli, szybkie zakręty dla szybkich motocyklistów....
na chuj koni kupa jak kierowca dupa.........
GAZU PIZDO..........
a w garażu dzik-RN12, RN22,KTMSX450,KTM790ADVR Red_icon_tongue2

2026-06-09, 03:04 PM
dawid.g Offline
Młody
**

Liczba postów: 12
Reputacja: 0
Sprawdze jak tylko zmieni się pogoda. Zauważyłem że odpala się tylko na początku jazdy, gdy motocykl nie jest w temperaturze roboczej, potem już się nie pojawia az po dłuższym postoju.
2026-06-09, 03:45 PM
Grzegorz86 Offline
Administrator

Wrocław
RN12

Liczba postów: 1,284
Reputacja: 2
A jaki olej zalałeś? ten sam co poprzednio?
2026-06-10, 08:44 AM

Dodatkowe informacje

Skocz do: