Problem z rozruchem
Autor Wiadomość
zielony_fr Offline
Młody
**

Liczba postów: 23
Reputacja: 0
Problem z rozruchem
Witam wszystkich, borykam się od kilku dni z problemem odpalenia mojej r1 . Opisze wszystko co działo się do tej pory i do czego doszedłem. Mianowicie, umyłem moto wieczorem a na następny dzień przychodzę próba odpalenia i zonk. Obrót rozrusznikiem i odgłos cykajacego przekaźnika rozrusznika... przy jednoczesnym przygasaniu zegarów. Pomyślałem ze aku wiec podpiąłem porostownik a między czasie przeczyscilem styki klem i styki na przekazniku rozrusznika. Bez efektów . Odpaliłem dopiero na kable od drugiego moto. Przejechałem jakiś cześć trasy kilka razy gasząc i odpalając i żniw ten sam motyw. Odpaliłem na pycha i jeździłem cały dzień normalnie odpalając . Po powrocie zgasiłem i już nie odpaliłem wiec pomyślałem ze aku ma uszkodzona cele. Na drugi dzien kupiłem aku założyłem odpaliłem 2 km zgasiłem i znow ten sam motyw. Sprawdziłem ładowaniem ... 13.9 na wolnych obrotach bez skoków wiec wykluczałem alternator i regulator. Przeczyscilem wszystkie mozliwe kostki. Wydarlem rozrusznik i okazało sie ze śruby obudowy rozrusznika jedna odkręcona a druga skręcona w palcach. Do tego w rozruszniku śladowe ilości oleju ponieważ  puścił simering. Kupiłem simering łożysko a wszystko wyczyscilem. Poskladalem na kablach kręci sam rozrusznik. Poskladalem moto sytuacja nadal ta sama.  Rozrusznik czy coś innego ? 

Film mojego moto :

https://youtu.be/06rHMap4ZpU
2018-06-23, 09:50 AM
Szukaj Odpowiedz cytując ten post
zielony_fr Offline
Młody
**

RE: Problem z rozruchem
Dodam jeszcze ze rozrusznik po moim złożeniu nie był sprawdzany na stole pod obciążeniem ... nie miałem na szybko takiej możliwości . Z filmów na yt i tematów w sieci wychodzi mi tylko i wyłącznie na rozrusznik . Jest w okolicach do kupienia za 300 inny ale co jeśli to nie rozrusznik ? Ktoś ma jakieś pomysły ?
2018-06-23, 10:29 AM
Michu44 Offline
Użytkownik

Liczba postów: 178
Jak akurat się uda odpalić to ma normalną moc? Pewnie będzie to rozrusznik, robi zwarcie i wywala prąd.
Dla pewności sprawdziłbym przełączniki przy manetce i sam przekaźnik. Ładowanie sprawdzałeś też na rozgrzanym silniku?
2018-06-23, 12:46 PM
zielony_fr Offline
Młody
**

(2018-06-23, 12:46 PM)Michu44 napisał(a): Jak akurat się uda odpalić to ma normalną moc? Pewnie będzie to rozrusznik, robi zwarcie i wywala prąd.
Dla pewności sprawdziłbym przełączniki przy manetce i sam przekaźnik. Ładowanie sprawdzałeś też na rozgrzanym silniku?

Sprawdzałem na ciepłym lądowanie takie samo ... moto ma taka sama moc Nic się nie dzieje poza tym ze nie chce kręcić. Przełącznik sprawdzałem a przekaźnik podmienialem z rn09 bo jest taki sam.nadal nic
2018-06-23, 01:16 PM
Michu44 Offline
Użytkownik

Liczba postów: 178
Zamawiaj rozrusznik. Nic innego nie będzie, przy składaniu rozrusznika osłona zasilania(ta guma i izolacja)(kabla) nie były uszkodzone?
2018-06-23, 03:21 PM
zielony_fr Offline
Młody
**

(2018-06-23, 03:21 PM)Michu44 napisał(a): Zamawiaj rozrusznik. Nic innego nie będzie, przy składaniu rozrusznika osłona zasilania(ta guma i izolacja)(kabla) nie były uszkodzone?

Nie zwróciłem uwagi, miałem w okolicy upatrzony rozrusznik z rn19 ale się sprzedał . Napisałem post na forum może ktoś się odezwie ze posiada na sprzedaż. Na alledrogo i  OLX tylko jedna sztuka jest .
2018-06-23, 03:32 PM
zielony_fr Offline
Młody
**

Witam, temat do zamknięcia ? problemem był rozrusznik ... olej w rozruszniku plus popuściły się śruby obudowy rozrusznika j przestawiła się środkowa cześć obudowy . Moto pali jak szalone . Pozdrawiam ?
2018-06-26, 05:37 PM

Dodatkowe informacje

Skocz do:

-->