Wheelie... Pytanie do tych co potrafią.
Autor Wiadomość
Kogutos Offline
Młody
**




Liczba postów: 53
Dołączył: Aug 2012
Reputacja: 0
#1
Wheelie... Pytanie do tych co potrafią.
Mam mianowicie taki problem... Na 1 biegu potrafię ujechać na kole aż do odcięcia, czyli jakieś 140~km/h i co dalej. Próbuje na dwójce podnieść go i marnie to wygląda, raz na któryś raz podniosę go dynamicznym szarpnięciem ciała po przez co tracę zaraz równowagę. Z opowieści słyszę że co niektórym wstaje z manetki na 2 albo 3 biegu bez problemu. Czy to prawda? Jak to robić? Yamaha 2005 R1 żadnych modyfikacji mocy.
<a href='http://www.profitclicking.com/?r=2ORrNlcMPI'>
<img src='http://static.profitclicking.com/images/buildmybusiness/banners/234x60/PC_Racing_234x60_Ad.jpg' />
</a>
2012-09-02, 08:35 PM
Szukaj Odpowiedz cytując ten post
Kafel Offline
Lubię fajne cycki
*****

Krzemień-Wieś
RN09 2003r

Liczba postów: 4,080
Dołączył: Feb 2012
Reputacja: 3
#2
RE: Wheelie... Pytanie do tych co potrafią.
Jest już na forum wątek o wheelie. poszukaj i poczytaj. taka porada na szybko to próbuj na 2 biegu z wyższych obrotów i powinna z gazu iść. dociągasz do 7-8 tys i szybko odpuszczasz i dajesz gazu

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-09-02, 08:56 PM przez Kafel.)
2012-09-02, 08:54 PM
Szukaj Odpowiedz cytując ten post
malikowy Offline
SŁOŃCE NAWALAJ !!!
*****

Łomianki k. Wawy
RN12

Liczba postów: 3,086
Dołączył: Feb 2012
Reputacja: 12
#3
RE: Wheelie... Pytanie do tych co potrafią.
Kogut na 3 z gazu może i wstaje ale nie rn12, jest cięższe do wyrwania bo geometria inna, rn19 idzie na gume przy 3 biegu jeszcze bo i silnik innaczej moc oddaje. Ja osobiście raz na 3 biegu wyrwałem swoją ale na siłe już chciałem muszą być obroty + szarpnięcie kierownicą. A niższe biegi z gazu 1-6,7tys. powinno pójść 2-8 conajmniej moja idzie bez problemu, ze sprzęgła można i wystarczy mniej obrotów ale reakcja na początku może być nieprzewidywalna i nakryć się już łatwiej oraz sprzęgło może ucierpieć. Generalnie krótszy rozstaw kół łatwiej wyrwać w górę dlatego jeśli napęd już wyciągnięty to i koło jest bardziej w tyle.
Jak chcesz na gume ją stawiać, a nie zależy Ci aż tak na vmax to możesz przy zmianie napędu dać -1 ząb przód +1 lub 2 tył. Wiekszy but z dołu.
# # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # #
R1 RN12 + BMC/PC3/Akrapovic Ypipe/A&R Track ExhaustRed_icon_fuckoffdbl
Shoei XR1100 El Capitan + Alpinestars GPPRO/SupertechR
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-09-02, 08:58 PM przez malikowy.)
2012-09-02, 08:57 PM
Szukaj Odpowiedz cytując ten post
Kogutos Offline
Młody
**




Liczba postów: 53
Dołączył: Aug 2012
Reputacja: 0
#4
RE: Wheelie... Pytanie do tych co potrafią.
No właśnie z zębami nie chcę nic zmieniać. Co do obrotów bawiłem się już na różnych i dalej kicha. Może jeśli bym zmienił wydechy i chip coś by dało myślisz? Dziwne trochę jest dla mnie to że mało pali. Jakieś 6-7l przy jeździe na dużych obrotach i zabawie. Takie spalanie jest normalne ?
<a href='http://www.profitclicking.com/?r=2ORrNlcMPI'>
<img src='http://static.profitclicking.com/images/buildmybusiness/banners/234x60/PC_Racing_234x60_Ad.jpg' />
</a>
2012-09-02, 09:04 PM
Szukaj Odpowiedz cytując ten post
Kafel Offline
Lubię fajne cycki
*****

Krzemień-Wieś
RN09 2003r

Liczba postów: 4,080
Dołączył: Feb 2012
Reputacja: 3
#5
RE: Wheelie... Pytanie do tych co potrafią.
Może masz jakieś moto przytkane, dlatego nie daje rady

2012-09-02, 09:06 PM
Szukaj Odpowiedz cytując ten post
Kogutos Offline
Młody
**




Liczba postów: 53
Dołączył: Aug 2012
Reputacja: 0
#6
RE: Wheelie... Pytanie do tych co potrafią.
No poprzedni właściciel stwierdził że ma 5 biegów i więcej niż 160 nie jeździł nim. Więc może być w jakiś sposób zamulony? Chociaż jeśli chodzi o normalne przyspieszenie to ma chyba dobre. 285 cisłem nim lecz dalej było mu ciężko z powodu braku opływowego ubrania(tak mi się wydaje). Rozwiązanie jedno żeby ktoś z was na nią pewnie wsiadł i porównał. Bo ja nigdy na innej R1 nie siedziałem dlatego nie mam pojęcia jak powinien przyspieszać.
<a href='http://www.profitclicking.com/?r=2ORrNlcMPI'>
<img src='http://static.profitclicking.com/images/buildmybusiness/banners/234x60/PC_Racing_234x60_Ad.jpg' />
</a>
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-09-02, 09:12 PM przez Kogutos.)
2012-09-02, 09:12 PM
Szukaj Odpowiedz cytując ten post
Kafel Offline
Lubię fajne cycki
*****

Krzemień-Wieś
RN09 2003r

Liczba postów: 4,080
Dołączył: Feb 2012
Reputacja: 3
#7
RE: Wheelie... Pytanie do tych co potrafią.
hehe no z tym poprzednim właścicielem to niezłe jaja napisałeś. albo jakiś idiota albo ściemę walił Red_icon_smile no no dobrze by było żebyś dał się przejechać właścicielowi innej R1, najlepiej co ma taki sam model

2012-09-02, 09:15 PM
Szukaj Odpowiedz cytując ten post
malikowy Offline
SŁOŃCE NAWALAJ !!!
*****

Łomianki k. Wawy
RN12

Liczba postów: 3,086
Dołączył: Feb 2012
Reputacja: 12
#8
RE: Wheelie... Pytanie do tych co potrafią.
ja Ci powiem tak, 299 miałem nawet w krótkich spodenkach i koszulce, a 289 z pasażerem i mogłem jeszcze cisnąć na swoim więc 285 to coś nie tak. Motocykl był sprowadzony zza granicy może? Jeśli nie wiesz to sprawdź w ASO numer VIN niech Ci sprawdzą czy może nie był wypuszczony jako wersja zblokowana. Chociaż jeżeli był po wypadku to może się okazać, że komputer jest założony ale od innego moto, które właśnie było skastrowane. Mieliśmy już taki przypadek na forum. Nawet myślałem, że kupiłeś ten motocykl ale tamten miał naklejki i niebieski błotnik tylnego koła, a Twój nie ma Red_icon_wink

Odnośnie spalania to 6-7 całkiem ok, mój przy moim pałowaniu na wysokich obrotach wychodzi 7,5 średnio, chipa żadnego nie ma, wydechy nie poprawią aż tyle mocy chyba że komplet z kolektorami.

Aaaa i możesz jeszcze sprawdzić czy Ci EXUP działa ok, ewentualnie jak nie wiesz co i jak to serwisówka albo wizyta w ASO niech zrobią porządnie i przesmarują linki. Rn12 jest czuła na działanie tego ustrojstwa niestety..
# # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # #
R1 RN12 + BMC/PC3/Akrapovic Ypipe/A&R Track ExhaustRed_icon_fuckoffdbl
Shoei XR1100 El Capitan + Alpinestars GPPRO/SupertechR
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-09-02, 10:06 PM przez malikowy.)
2012-09-02, 10:01 PM
Szukaj Odpowiedz cytując ten post
incom Offline
Konkretny
****

Warszawa
R1 Rn xXx

Liczba postów: 558
Dołączył: Mar 2012
Reputacja: 5
#9
RE: Wheelie... Pytanie do tych co potrafią.
jakto rn12 nie idzie na gume z trzeciego biegu z gazu ?!?!?!!?!?!? jak wam nie idzie to poprawcie exup ......... 7 tys obrotów to z dwójki wystrzelić powinno w powietrze . Naucz sie z dwójki iść na gume . wyczujesz jak gnie sie na lagach i z 3-ki tez bez sprzęgła poleci przy ok.10tys obr.. Ze sprzęgła również nie radze na jedynce zapomnij na dwójce zapomniej trójka minimalnie albo tez salto wywiniesz ..... P.s. Legendarna R1 mumina nie szła na koło z biegu nr.1 Red_icon_cheesygrin Red_icon_cheesygrin Red_icon_cheesygrin Kogutos szybkie sprawdzenie czy rn12 ma pełny SZWARC ..... znajdź kawałek prostek . ruszając z jedynki rusz dupsko tak aby ciężar kadłuba własnego ciała poszedł troche na tył odwiń do końca i trzymaj . w okolicach 11-12-13tys obr sama uniesie sie w powietrze(przy moich gabarytach koksa 179cm 74kg ) jak nie to przegląd exupa .
--- R One  is The BesT OnE ---
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-09-02, 11:49 PM przez incom.)
2012-09-02, 11:20 PM
Szukaj Odpowiedz cytując ten post
Cieniu Offline
MotoManiak ;)
*****

W-wa
RN19

Liczba postów: 1,268
Dołączył: May 2011
Reputacja: 3
#10
RE: Wheelie... Pytanie do tych co potrafią.
incom - bo strzelac z klamki trzeba umiec Red_icon_tongue mi rn19 na jedynce wstaje juz od 4 - 5 tys, na 2jce od 6-7 w gore, z 3jki nie wstal mi jeszcze z gazu chociaz w sumie uparcie nie probowalem, z klamki z pasazerem na trojeczce to po prostu pikus Red_icon_tongue
pozatym po chuj latac na 3jce na gumie? naucz sie jezdzic w balansie na 1szym a potem na 2gim biegu , nie sztuka jest zapierdalac az sie obroty skoncza, pozatym jesli dochodzisz do odcinki tzn ze jeszcze masz za nisko koło, jak zlapiesz balans to bedziesz sie bujal miedzy 9-11 tys obrotow przez tyle ile chcesz
Rn19 + Full Alpinestars + Shoei El capitan Red_icon_smile
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-09-03, 09:22 AM przez Cieniu.)
2012-09-03, 09:21 AM
Szukaj Odpowiedz cytując ten post
Kogutos Offline
Młody
**




Liczba postów: 53
Dołączył: Aug 2012
Reputacja: 0
#11
RE: Wheelie... Pytanie do tych co potrafią.
No mówie szczerze widocznie coś jest z moto nie tak, bo na dwójce szarpałem tak i siak i raptem parę razy udało się wyrwać go. Oczywiście ze sprzęgła... Można jaśniej na temat tego Exup ?
<a href='http://www.profitclicking.com/?r=2ORrNlcMPI'>
<img src='http://static.profitclicking.com/images/buildmybusiness/banners/234x60/PC_Racing_234x60_Ad.jpg' />
</a>
2012-09-03, 10:47 AM
Szukaj Odpowiedz cytując ten post
komandosnr1 Offline
Użytkownik
***

Radomsko
YZF r1 rn12 2004r

Liczba postów: 315
Dołączył: Jan 2012
Reputacja: 5
#12
RE: Wheelie... Pytanie do tych co potrafią.
Moim zdaniem możesz jeszcze przestawić przedni zawias aby był ciut miększy, to na pewno dużo da gdy ujmiesz i dodasz gazu lepiej się chuśnie co za tym idzie łatwiej wystrzeli w góre, u mnie pomogło chodz na twardym też szła ale słabiej, taka moja mała sugestiaRed_icon_smile
Proste drogi są dla szybkich motocykli... kręte drogi są dla szybkich kierowców... ja wole kręte Red_icon_smile
2012-09-03, 11:15 AM
Szukaj Odpowiedz cytując ten post
Suchy Offline
®1
****

Wawa
R1 rn09

Liczba postów: 929
Dołączył: Mar 2012
Reputacja: 5
#13
RE: Wheelie... Pytanie do tych co potrafią.
(2012-09-02, 09:12 PM)Kogutos napisał(a): No poprzedni właściciel stwierdził że ma 5 biegów i więcej niż 160 nie jeździł nim. Więc może być w jakiś sposób zamulony? Chociaż jeśli chodzi o normalne przyspieszenie to ma chyba dobre. 285 cisłem nim lecz dalej było mu ciężko z powodu braku opływowego ubrania(tak mi się wydaje). Rozwiązanie jedno żeby ktoś z was na nią pewnie wsiadł i porównał. Bo ja nigdy na innej R1 nie siedziałem dlatego nie mam pojęcia jak powinien przyspieszać.

Kiedy i gdzie? : PP
Pierwsze co Mnie zdziwiło- 140 maks? w rn12 podchodzi v-max na 1 biegu coś kolo 170 o ile sie nie myle...
Drugie pytanie- z jakich obrotów stawiasz z 1 biegu? A z jakich z drugiego?
Na 2jce mając 7-8tys zamykasz rollgaz i odkrecasz szybko (z wyczuciem) bez żadnego szarpania- nie ma chuja żeby nie poszła do góry.
Albo exup ci sie nie otwiera do konca- i nie masz pierdolnięcia jakie powinno być...

pokaż filmiki może jak wstaje z jedynki i jak z dwójki?

(2012-09-03, 09:21 AM)Cieniu napisał(a): pozatym po chuj latac na 3jce na gumie? naucz sie jezdzic w balansie na 1szym a potem na 2gim biegu , nie sztuka jest zapierdalac az sie obroty skoncza, pozatym jesli dochodzisz do odcinki tzn ze jeszcze masz za nisko koło, jak zlapiesz balans to bedziesz sie bujal miedzy 9-11 tys obrotow przez tyle ile chcesz

... wszystko w temacie : )!
LwG!
2012-09-03, 11:23 AM
Szukaj Odpowiedz cytując ten post
Kogutos Offline
Młody
**




Liczba postów: 53
Dołączył: Aug 2012
Reputacja: 0
#14
RE: Wheelie... Pytanie do tych co potrafią.
(2012-09-03, 11:15 AM)komandosnr1 napisał(a): Moim zdaniem możesz jeszcze przestawić przedni zawias aby był ciut miększy, to na pewno dużo da gdy ujmiesz i dodasz gazu lepiej się chuśnie co za tym idzie łatwiej wystrzeli w góre, u mnie pomogło chodz na twardym też szła ale słabiej, taka moja mała sugestiaRed_icon_smile

No co do twardości to raczej jest strasznie sztywny. Jak przestawić zawias by trochę bardziej pracował przód przy szarpnieciu ?
<a href='http://www.profitclicking.com/?r=2ORrNlcMPI'>
<img src='http://static.profitclicking.com/images/buildmybusiness/banners/234x60/PC_Racing_234x60_Ad.jpg' />
</a>
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-09-03, 11:51 AM przez Kogutos.)
2012-09-03, 11:51 AM
Szukaj Odpowiedz cytując ten post
Allah84 Offline
Użytkownik
***




Liczba postów: 377
Dołączył: Mar 2012
Reputacja: 0
#15
RE: Wheelie... Pytanie do tych co potrafią.
moze hamulcem zeby zanurkowal potem szybko gaz i Ci amory pomoga ;P
2012-09-03, 12:08 PM
Szukaj Odpowiedz cytując ten post
Suchy Offline
®1
****

Wawa
R1 rn09

Liczba postów: 929
Dołączył: Mar 2012
Reputacja: 5
#16
RE: Wheelie... Pytanie do tych co potrafią.
(2012-09-03, 11:51 AM)Kogutos napisał(a):
(2012-09-03, 11:15 AM)komandosnr1 napisał(a): Moim zdaniem możesz jeszcze przestawić przedni zawias aby był ciut miększy, to na pewno dużo da gdy ujmiesz i dodasz gazu lepiej się chuśnie co za tym idzie łatwiej wystrzeli w góre, u mnie pomogło chodz na twardym też szła ale słabiej, taka moja mała sugestiaRed_icon_smile

No co do twardości to raczej jest strasznie sztywny. Jak przestawić zawias by trochę bardziej pracował przód przy szarpnieciu ?


kurwa, szukać problemu w amorku to można w mz'etce... ale ona ze sprzegla tez pojdzie bez problemu a nie w moto co ma prawie 180km!
LwG!
2012-09-03, 12:49 PM
Szukaj Odpowiedz cytując ten post
Cieniu Offline
MotoManiak ;)
*****

W-wa
RN19

Liczba postów: 1,268
Dołączył: May 2011
Reputacja: 3
#17
RE: Wheelie... Pytanie do tych co potrafią.
kumpel w rn12 mial podobny problem, tylko ze on mial cos ze sprzeglem i w momencie w ktorym powinno byc pierdolniecie byl zamulony, albo ten sam problem co kolega ktoremu w ogole rłank anie szla na gume, tylko on mial chyba cos z modulem ? nie pamietam dokladnie ale mial mocno zblokowanego.
Rn19 + Full Alpinestars + Shoei El capitan Red_icon_smile
2012-09-03, 02:38 PM
Szukaj Odpowiedz cytując ten post
Kogutos Offline
Młody
**




Liczba postów: 53
Dołączył: Aug 2012
Reputacja: 0
#18
RE: Wheelie... Pytanie do tych co potrafią.
To wtedy widzę że tylko pomoże mi wizyta u doktora ;p niech zobaczą czy wszystko jest okey. Wie ktoś ile może takie sprawdzenie kosztować ? Żeby czasami się nie przeżegnać xd
<a href='http://www.profitclicking.com/?r=2ORrNlcMPI'>
<img src='http://static.profitclicking.com/images/buildmybusiness/banners/234x60/PC_Racing_234x60_Ad.jpg' />
</a>
2012-09-03, 04:38 PM
Szukaj Odpowiedz cytując ten post
Suchy Offline
®1
****

Wawa
R1 rn09

Liczba postów: 929
Dołączył: Mar 2012
Reputacja: 5
#19
RE: Wheelie... Pytanie do tych co potrafią.
(2012-09-03, 04:38 PM)Kogutos napisał(a): To wtedy widzę że tylko pomoże mi wizyta u doktora ;p niech zobaczą czy wszystko jest okey. Wie ktoś ile może takie sprawdzenie kosztować ? Żeby czasami się nie przeżegnać xd

Kogutos, z kąd ty jestes?
Zgadaj sie z kimś z forum. Może ktos jest z okolicy twojej i sprawdzi? Albo jakis znajomy co juz lata na gumie? : ))

albo dawaj do Mnie ja sprawdze Red_icon_cheesygrin
LwG!
2012-09-03, 05:03 PM
Szukaj Odpowiedz cytując ten post
Kogutos Offline
Młody
**




Liczba postów: 53
Dołączył: Aug 2012
Reputacja: 0
#20
RE: Wheelie... Pytanie do tych co potrafią.
jakies 20 km od bydgoszczy w stronę Gdańska, najbliżej mam chyba do kolegi z Chełmży, jakieś 40 km
<a href='http://www.profitclicking.com/?r=2ORrNlcMPI'>
<img src='http://static.profitclicking.com/images/buildmybusiness/banners/234x60/PC_Racing_234x60_Ad.jpg' />
</a>
2012-09-03, 05:52 PM
Szukaj Odpowiedz cytując ten post


Dodatkowe informacje


Skocz do:

-->