zestyk
Świeżak

Liczba postów: 8
Reputacja:
0
|
RN09 traci moc i gaśnie.
Będę wdzięczny za każda poradę lub namiar na mechanika który ma pojecie o R1 z okolic Toruń Włocławek Płock.
Problem występuje na zimnym jak i ciepłym silniku na tyle ile zauważyłem bo pojawił się niedawno ale raz jest a raz go nie ma ( np. 100km przejażdżka pojawi się 3 razy). Mianowicie motor traci moc szarpie w okolicach 5 tyś obrotów i gaśnie gdy obroty są większe lub ostre przyspieszanie powyżej tego progu wszystko wydaje się prawidłowo działać.Problem występował sporadycznie teraz się nasilił . Doczytałem się że może to być TPS lub czujnik położenia wału świece itd. Czy ktoś może miał taki problem, a może nawet identyczny chciałbym się skupić się na jednej rzeczy a nie wymieniać wszystkiego po kolei jeżeli tak się oczywiście da lub oddać moto do kogoś sprawdzonego bo w mojej miejscowości niestety nikt nic nie wie odnośnie RN09 wersja 175KM. Autodiagnostyka R1 nie pokazuje żadnego błędu dodam że EXUP-a mam zablokowanego na max otwarcie- zerwały się linki i przy tej okazji wyszło że moto brzmi o niebo lepiej dlatego tak zostawiłem. Motor od zeszłego sezonu w moich rekach problem wystąpił od miesiąca może trochę dłużej. Będe wdzięczny za każda sugestię.
|
|
2018-06-20, 02:19 PM |
|
simon68
Administrator

Oświęcim
RN22,SX450,dzik
Liczba postów: 2,658
Reputacja:
9
|
RE: RN09 traci moc i gaśnie.
(2018-06-20, 02:19 PM)zestyk napisał(a): Będę wdzięczny za każda poradę lub namiar na mechanika który ma pojecie o R1 z okolic Toruń Włocławek Płock.
Problem występuje na zimnym jak i ciepłym silniku na tyle ile zauważyłem bo pojawił się niedawno ale raz jest a raz go nie ma ( np. 100km przejażdżka pojawi się 3 razy). Mianowicie motor traci moc szarpie w okolicach 5 tyś obrotów i gaśnie gdy obroty są większe lub ostre przyspieszanie powyżej tego progu wszystko wydaje się prawidłowo działać.Problem występował sporadycznie teraz się nasilił . Doczytałem się że może to być TPS lub czujnik położenia wału świece itd. Czy ktoś może miał taki problem, a może nawet identyczny chciałbym się skupić się na jednej rzeczy a nie wymieniać wszystkiego po kolei jeżeli tak się oczywiście da lub oddać moto do kogoś sprawdzonego bo w mojej miejscowości niestety nikt nic nie wie odnośnie RN09 wersja 175KM. Autodiagnostyka R1 nie pokazuje żadnego błędu dodam że EXUP-a mam zablokowanego na max otwarcie- zerwały się linki i przy tej okazji wyszło że moto brzmi o niebo lepiej dlatego tak zostawiłem. Motor od zeszłego sezonu w moich rekach problem wystąpił od miesiąca może trochę dłużej. Będe wdzięczny za każda sugestię.
nie mam RN09 więc mało mogę powiedzieć na ten temat, ale miałem RN12....
i wiem po co jest EXUP i co on robi, możesz poszukać na forum temat wałkowany wiele razy....
więc niestety ale od tego musisz zacząć i go naprawić !!!! bo on jest odpowiedzialny za dół silnika,
a sam piszesz że tylko w dole masz kłopot....
szybkie drogi są dla szybkich motocykli, szybkie zakręty dla szybkich motocyklistów....
na chuj koni kupa jak kierowca dupa.........
GAZU PIZDO..........
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2018-06-20, 02:42 PM przez simon68.)
|
|
2018-06-20, 02:41 PM |
|
zestyk
Świeżak

Reputacja:
0
|
No ale problem nie występowałby zawsze ? Tak jak zawsze exup jest otwarty. Pytałem sie czy to moglo by powodowac takie problemy to ze nie najwyżej moze sie gorzej zbierac z dołu a tu brak mocy kicha i gasnie ale dzieki za info zgłebie temat.
|
|
2018-06-20, 02:57 PM |
|
żaba
To co Nas kręci

Ostrów Wlkp.
RN19
Liczba postów: 3,138
Reputacja:
11
|
Szymon to nie linki  Ten model niema z tym problemu
" niestety nikt nic nie wie odnośnie RN09 wersja 175KM. " no stary wersja 175 KM to chyba nikt nie wie, chyba, że coś mnie ominęło 
Problem jaki jest u Ciebie, może się wiązać z paroma rzeczami, może to być TPS czy czujnik, świece i owszem ale chyba musiały by mieć z 50 tyś przelatane w dodatku na lekko zajechanym silniku, TPS możesz sprawdzić, na forum jest o tym  Ja miałem 8 lat RN09 i nigdy nie miałem takiego problemu, to jest mało awaryjna R1, poszukaj dobrego mechanika jak się nie znasz, dobry znajdzie co ją boli, przez neta to wróżenie z fusów przy takich usterkach, w tym modelu przynajmniej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2018-06-20, 05:49 PM przez żaba.)
|
|
2018-06-20, 05:47 PM |
|
simon68
Administrator

Oświęcim
RN22,SX450,dzik
Liczba postów: 2,658
Reputacja:
9
|
(2018-06-20, 05:47 PM)żaba napisał(a): Szymon to nie linki Ten model niema z tym problemu 
ale tak, ma to wtrysk?, ma to sondę ?, jak ma tzn. komp mapy itd... a jak exup zablokowany w jednej pozycji to komp może głupieć i tak jak mówisz wróżenie z fusów, a zasada jest jedna jak szukasz usterki związanej z mocą kichaniem itd... i wiesz że masz coś nie tak na zasilaniu lub na pierdzeniu, a tu tak jest z exup-em to żaden szanujący się mechanik nie zacznie szukać, co jest póki to nie będzie zrobione.... a nóż widelec okaże się że tylko to zaburza pracę silnika...
szybkie drogi są dla szybkich motocykli, szybkie zakręty dla szybkich motocyklistów....
na chuj koni kupa jak kierowca dupa.........
GAZU PIZDO..........
|
|
2018-06-20, 06:14 PM |
|
żaba
To co Nas kręci

Ostrów Wlkp.
RN19
Liczba postów: 3,138
Reputacja:
11
|
W RN09 niema sądy  Wtrysk i owszem już jest , więc komp niema informacji o składzie mieszanki, wydalonej już z układu, przez co nie będzie reagował na to 
Jeździłem dość długo z zablokowanym exupem i uwierz mi w tym modelu Kowalski nie poczuje różnicy 
Owszem ma to pewnie jakiś wpływ, ciśnienia spalin, ich powrót etc. lecz tak jak pisałem w tym modelu niema z tym problemu , przynajmniej takie jest moje zdanie, po paru latach użytkowania tego motocykla i rozebraniu silnika do śrubki, nie zauważyłem zużycia i innych niepokojących objawów
|
|
2018-06-20, 07:29 PM |
|
zestyk
Świeżak

Reputacja:
0
|
(2018-06-20, 05:47 PM)żaba napisał(a): No z dowodu te konie wynikają 129KW, no nie wymyśliłem tego sobie tylko tak jest w papierach no chyba ze ktoś błąd popełnił i tak zostało wpisane błędnie, aczkolwiek na otomoto spotkałem się nie raz już z taka liczba koni w tej wersji. Co do sądy tak nie ma jej i nikt obeznany w temacie nie sugerwoła EXUP-a. Dzwoniąc dzisiaj do serwisu w Płocku roboczo godzina 170 zł i tez jest tak, że nie maja TPS-a na wyminę mogą pomierzyć wartości ale już z doświadczenia wiem że czujniki na pomiarach mogą pokazywać poprawne wartości a i tak są jebnięte. Więc zapłacę 300zł do 500zł i mogą nic nie wykryć taka informacja. Dlatego szukam kogoś obeznanego w temacie co zlokalizuje usterkę. Może ktoś ma dobrego mechanika do polecenia będę wdzięczny.
Ma wtrysk ale nie ma sondy lambda i jak ktoś słusznie zauwżył nie bada składu gazów wylotowych komp.
|
|
2018-06-21, 02:26 PM |
|
zestyk
Świeżak

Reputacja:
0
|
(2018-06-21, 02:35 PM)żaba napisał(a): Dzięki ale do Ostrowa mam 170km, szukam kogoś bliżej. Jestem z okolic Włocławka i do 100km w promieniu max chciałbym kogoś znaleźć. Pozdrawiam.
|
|
2018-06-22, 06:40 AM |
|
Artur86
Użytkownik

Brańsk
Kawa ZX10R '09
Liczba postów: 366
Reputacja:
3
|
Exup nie ma nic do tego. oby silniczek był podłaczony elektrycznie i mógł się krecic swobodnie.
Olej wszystko i zacznij od zasilania, czyli syf w zbiorniku, wyczyscic siateczke badz filterek, zobaczyc czy przewody sie nie zaginaja paliwowe i postawic mi flaszkę
Chronologicznie:
RN01, RN12, ZX10r'09, RN20, ZX10R'09, RN01, Tracer 9GT
|
|
2018-06-22, 09:44 AM |
|
zestyk
Świeżak

Reputacja:
0
|
(2018-06-22, 09:44 AM)Artur86 napisał(a): Jeżeli to taka pierdoła będzie to będę w szoku i oczywiście postawie. W środę będę rozbierał wcześniej nie dam rady i opiszę wyniki. Dzięki.
|
|
2018-06-22, 10:40 AM |
|
samotnyy
Chyba Ty

Olsztyn/Mannheim
RN09
Liczba postów: 347
Reputacja:
3
|
To może i ja się podczepię, ponieważ nieszczęśliwie dopadł mnie podobny problem. Mechanik rozbierał moto w celu sprawdzenia stanu technicznego. Wszystko fajnie, tylko jak złożył do kupy pojawił się problem z zanikiem mocy na niskich obrotach. 1-3tys., silnik ciepły czy zimny, moto kompletnie bez mocy, szarpie, przerywa, gaśnie. Jakieś pomysły nowe czy podobnie jak u kolegi wyżej? Dodam, że świece nowe, fajki wymienione na prawie nowe.
Z góry dzięki
-
"Odważni nie żyją wiecznie, lecz ostrożni nie żyją wcale"
|
|
2018-06-22, 07:31 PM |
|
zestyk
Świeżak

Reputacja:
0
|
(2018-06-23, 03:52 PM)samotnyy napisał(a): Skoro wcześniej działał normalnie a zabierał się za górę silnika do świec itd. to od góry jest TPS może delikatnie go przestawił na śrubach jak paproch nieuważny. Dwa na autodiagnostyce sprawdź jak się zachowuje otwieranie przepustnicy bodajże pod D1 jest ta opcja.
|
|
2018-06-23, 07:31 PM |
|
zestyk
Świeżak

Reputacja:
0
|
(2018-06-22, 03:24 PM)niebieski708 napisał(a): No jeżeli masz pojęcie bardzo chętnie skorzystam z pomocy daj jakieś namiary na zestyk@gmail.com
|
|
2018-06-23, 07:33 PM |
|