Milvith
Unregistered
|
RE: Płukanie silnika
Ja stosuje ten liquid molly i polecam!
Tak oleje powinny jeszcze czyścić silnik od wewnątrz ale tego nie robią, stosuję ten płyn w autach. W mojej astrze zawsze przed wymianą wlewam tego flusha i nawet nie macie pojęcia jaka kaszanka wylatuje. Dodam że robiłem to już 4 razy a auto mam od 100 tyś przebiegu. Bierze śladowe ilości oleju i wszystko fajnie chodzi  . Polecam ten środek a to że zostaje w silniku to nie prawda. Oczywiście na koniec przed zalaniem przelewam też nowym olejem tak jak Koczis pisał.
Stosuje GM 10w40 półsyntetyk.
|
|
2015-07-22, 01:08 PM |
|
Milvith
Unregistered
|
RE: Płukanie silnika
Ja nie zmieniam filtru oleju dodatkowego, wlewam flusha, chodzi 10 minut. Wykręcam śrubę spustową, zlewam olej z flushem, przepłukuje tak około 0,7- 0,8 litra olejem a reszta to wiadomo.
|
|
2015-07-22, 01:42 PM |
|
Draco
88

unknown
Liczba postów: 322
Reputacja:
2
|
|
2015-07-22, 02:46 PM |
|
A.S.
HULK

śląsk
K8 + K63 2021
Liczba postów: 3,210
Reputacja:
22
|
Płukanie silnika 2
Oprócz tego że je wymyje z części syfu który się ściera i osadza + odwirowywuje z oleju w tym filtrze odśrodkowym to więcej skutków ubocznych nie uświadczysz  ..
ALE CO WAŻNE >> nie ma się co czarować że jeśli ktoś zmienia oliwę raz w roku czy tam po 10.000 km to po wlaniu płukanki i jej pracy jednorazowo przez 10 minut silnik nagle będzie czysty jak łza a i wlany olej nie zrobi się czarny po 10 km  .. jak to zwykle w R1 bywa ... Płukanka DAJE SWOJE i usuwa sporo syfu i szlamu >> pod koniec zlewania oleju pięknie widać jaki brązowy "mazut" skapuje a nie ciemna oliwa ... no tylko, nie myje to jak Karcher  ..
Jest to środek mało inwazyjny, a jeśli chcemy mieć olej czysty ( nie czarny w sensie ) po kilku chwilach pracy silnika to i miskę trzeba zdjąć wylewając z niej cały szlam i myjąc ją i właśnie sprzęgło rozebrać i kosz umyć ... do tego oliwę zmieniać 2 - 3 razy w sezonie ...
|
|
2018-11-09, 12:55 AM |
|
shogun_zag
Geriatric Team

Sosnowiec
motóry 1 i pół
Liczba postów: 2,018
Reputacja:
2
|
RE: Nowy kumpel w garażu :)
Ad. płukanki ... sam się w nich pogubiłem bo jest ich kilka więc ... A.S. Ci prawdę powie .... i powiedział, że do moto z mokrym sprzęgłem ma być taka i TYLKO taka:
LIQUI MOLY Motorbike Engine Flush, kod produktu: 1657
Ja swoje kupiłem dokładnie tutaj: https://allegro.pl/liqui-moly-motorbike-...32133.html
======================
Pozdrawiam
Piotrek
|
|
2018-11-15, 11:17 PM |
|
Koczis
Moderator - Forumowa Legenda :)

Warszawa
RN65 i RN01
Liczba postów: 10,699
Reputacja:
58
|
Może dla tego weszło Ci właśnie więcej oliwy bo jak to ujales wyzygalo więcej.
Przy "normalnej" wymianie wchodzi tyle co w serwisówce. Tylko potem oliwa czarna po 10s pracy silnika
---
Jawa TS350 > XJ600s > FZS600 > RN12 2004 > RN09 2002 > FZ1s GT > RN09 2003 > CBR1000RR SC57a > RN12 2006 > RN22 lift > RN32 + RN01 > RN65 2024 + RN01 1999
Moje kiepskie filmy na YT: https://www.youtube.com/user/koczis27/videos
|
|
2018-11-16, 12:05 AM |
|
shogun_zag
Geriatric Team

Sosnowiec
motóry 1 i pół
Reputacja:
2
|
Właśnie o tym pisałem ... przy odkręceniu korka spustowego i filtra olejowego zlatywało tylko to, co było w misce, jak się go odpaliło na kilka sekund, to pompa wyrzucała "premiowy" olej, co zasyfiał ten nowy, czego efektem było wlanie do silnika 4,3 litra oleju, a nie 3,7, czy 3,9 litra.
Następnym razem wymianę zrobię w ten sam sposób, bo olej jest czysty
======================
Pozdrawiam
Piotrek
|
|
2018-11-16, 10:16 AM |
|
simon68
Administrator

Oświęcim
RN22,SX450,dzik
Liczba postów: 2,677
Reputacja:
9
|
(2018-11-16, 10:16 AM)shogun_zag napisał(a): Właśnie o tym pisałem ... przy odkręceniu korka spustowego i filtra olejowego zlatywało tylko to, co było w misce, jak się go odpaliło na kilka sekund, to pompa wyrzucała "premiowy" olej, co zasyfiał ten nowy, czego efektem było wlanie do silnika 4,3 litra oleju, a nie 3,7, czy 3,9 litra.
Następnym razem wymianę zrobię w ten sam sposób, bo olej jest czysty Piotruś do mojej niuńki też wchodzi ponad 4 litry, tylko robię to z lekka inaczej
po zlaniu starego oleju, mam aku naładowane na 100% plus podpięty prostownik co wyrabia rozruchowo,
i wlewam nowy olej bez zakręcania filtra i strzelam z startera bez odpalenia aż pompa wywali cały stary olej...
akcja podobna tylko na mniejszych obrotach .....
szybkie drogi są dla szybkich motocykli, szybkie zakręty dla szybkich motocyklistów....
na chuj koni kupa jak kierowca dupa.........
GAZU PIZDO..........
|
|
2018-11-16, 11:38 AM |
|
shogun_zag
Geriatric Team

Sosnowiec
motóry 1 i pół
Reputacja:
2
|
Ja tak zacząłem stukać rozrusznikiem, ale pomyślałem ... co sie może stać silnikowi przez 5 sekund pracy na wolnych? Nic! Odpaliłem i wypluło wszystko i tyle.
Dopiero jak zalałem nowym olejem, to odłączyłem zapłon alarmem i kręciłem rozrusznikiem aż okienko olejowe opustoszało.
Ale przy następnej wymianie nie będę się ceregielił, tylko odpale sprzęta i tyle.
Przecież zobaczcie ... jak moto czy co tam macie mechanicznego postoi z 2-3 miesiące (albo dłużej) nie ruszany, to cały olej z układu i tak spłynie do miski ... każda kropelka ze ścianki, kanałów olejowych, zaworów ... i sądzę, że w takim przypadku silnik gorzej dostanie w dupe niż zaraz po spuszczeniu oleju i odpaleniu go na 5 sekund.
Czasem człowiek daleko szuka, kombinuje, szuka dziwnych rozwiązań (tzw. przerost formy nad treścią), a rozwiązanie jest proste jak drut i lezy pod nogami
======================
Pozdrawiam
Piotrek
|
|
2018-11-16, 05:17 PM |
|